Projektplanering

Sammanställning av projekt 1899

Här kommer vi att presentera projektplanen för projekt 1899. Vi kommer att berätta hur vi tänker att stadsdelen ska se ut och vad som ska finnas i den.

De bostäder som ska finnas kommer att vara passivhus d.v.s. energisnåla hus i form av lägenheter och kedjehus. Vi ska ha lägenheterna som hyresrätter så att det ska bli lätt för de unga att få ett boende. Kedjehusen kommer att vara bostadsrätter, eftersom vi ville ha en blandning av människor i stadsdelen. På alla hus i stadsdelen kommer det att finnas solpaneler för att utnyttja den energin som faktiskt finns i miljön. Sen har vi beslutat att husen ska passa in i miljön och att man ska bevara så mycket som möjligt av skogen som finns där. Vi vill att skogen som finns i området ska bevaras så gott det går. Sen så tycker vi att det ska finnas många soptunnor runt om i området för att försöka få folk att inte skräpa ner så mycket.

I stadsdelen kommer det att finnas 50 passivhus i form av kedjehus och det kommer att finnas 25 hus med lägenheter i.

I lägenheterna har ska det finnas någon form utav tvättstuga där alla delar tvättmaskin. Man måste självklart boka den innan. Med detta ser vi mindre onödig tvätt än om alla skulle ha varsin tvättmaskin.

I alla lägenheter tycker vi att det ska finnas källsortering i varje trappuppgång.

I stadsdelen kommer det att bo ca 1500 människor, och i varje lägenhet kommer det bo ca 2 personer, och i varje hus kommer det vara 20 lägenheter.

Husen kommer att ligga ca 100 meter från vattnet.

Utanför varje hus ska vi ha lyktstolpar med solceller på.

I stadsdelen tänker vi att alla får en form av genomgång när man flyttar in i husen där de visar tydligt att man kan och ska källsortera allting. Den person som äger hyresrätten är den som ska informera de nyinflyttade om källsortering. Tydliga skyltar över de olika sopnedkasten skulle göra det hela lättare.

I vår stadsdel ska vi ha återvinningsstationerna på olika platser (ganska nära hushållen), det ska även finnas många av dem. Dessa behöver vara barnvänliga så att inga barn kan ta sig ner i containrarna.

I den nya stadsdelen ska det vara viktigt att få folk att orka ta sig till kompostanläggningarna och helst med cykel eller till fots. En möjlig lösning kan vara att ha sopnedkast i själva huset fast med kompost och källsortering. Nedkasten ska ledas ut genom huset och ner till själva sorteringen. När man har sorteringen ute så blir det lättare för miljöarbetarna att hämta avfallet.

Något vi även ska ha är matkvarnar i hushållen. Matkvarnarna kommer sitta i diskhon där man maler maten och sedan åker det ner i en tank där den får omvandlas till biogas som sedan användas till att värma upp vattnet. På matkvarnar ska det finnas barnlås så att inga barn skadar sig. Eftersom att det kommer ut fetter i havet av matkvarnar så tänker vi att man kan ha separata avloppsrör där den ena tar vattnen som vanligt och den andra tar bort maten. Att man alltså sorterar så att vattnet och maten inte hamnar på samma ställe.

När det gäller avlopp så ska vi fortsätta att använda reningsverket i solbacka. Norrtälje har ett rör som går ifrån Mälaren som förser hela staden med vatten, så då ska vi fortsätta att använda det röret även till den här stadsdelen.

I vår stadsdel ska det finnas kolonilotter så att folket som bor där kan odla själva. Men självklart kan inte alla ha kolonilotter så då kan de som inte har kolonilotter kanske kan köpa av de som odlar så att det blir närproducerat. Vi ska också ha kolonilotter som endast tillhör affären så att de kan odla frukter och grönsaker själva så att det blir närproducerat.

Vi ska använda oss av miljövänlig solenergi, både genom solfångare och solceller. På så vis försörjer vi invånarna med billigt varmvatten, som kan värma upp husen, samt elektricitet. Om det blir ett överskott i elproduktionen kan det säljas vidare. Vi är medvetna om att solceller inte tar upp någon energi på natten eftersom att solen inte lyser men man kan lagra energin på dagen och sen kan man använda den på kvällen.

Varje hus bör vara självförsörjande med energi med hjälp av solceller monterade på taket. På så sätt så kommer hushållen att producera sin egen energi på ett miljövänligt sätt, då solceller inte släpper ut någon växthusgas eller påverkar naturen på ett negativt sätt. Solceller kommer att vara dyra att investera i men de har en väldigt låg driftkostnad, vilket gör så att den kommer att betala tillbaka efter några år.

Solcellerna behöver kunna producera mycket energi på dagen så att den energin kan lagras och sedan användas på natten, då solen inte är uppe och kan bidra till energiproduktionen. Kommunens solceller bör även vara flera, för att på samma sätt ta tillvara på mera energi på dagen för att kunna lagra den, så att energin sedan kan användas på natten.

Vi har tänkt att varje gatlampa i staden och andra allmänna lampor ska även vara självförsörjande på elektricitet, då det är tänkt att de ska ha en solcell på toppen. De ska producera mera elektricitet än vad de behöver under dagen för att kunna använda energin på natten när det är mörkt, då solcellerna inte kan ta upp solljus.

Det bör även finnas solceller ägda av den offentliga sektorn alltså Norrtälje Kommun som är byggda över en större yta för att kunna producera mycket mer energi som ska försörja olika verk ägda av Kommunen. De solcellerna ska röra sig efter solens rotation över himlen för att fånga upp all solenergi som frigörs under dagens alla soltimmar.

Villorna och hyresrätterna i staden ska värmas upp av bland annat energin, men främst av bergvärme. Bergvärmen använder sig av värmen från jordens inre och då tar man hjälp av den tekniken för att ta vara på den värmen, för att värma upp vatten och i stort sätt hela bostäder. Med bergvärme så kan det vara så att värmekostnaderna kan sänkas till upp 80 %.

Bergvärme är en mycket bra källa för att producera värme till bostäderna eftersom den är miljövänlig då den t.ex. inte släpper ut några växthusgaser med mera. Den är även mycket driftsäker och garanterar i stort sätt alltid uppvärmning. Om ett driftstopp skulle inträffa så finns det garantier som försäkrar att bostaden kommer att återfå uppvärmning inom 24 timmar.

Bergvärme kommer att vara relativt dyrt att investera i till en början men över tiden så kommer det att löna sig. Eftersom att den nya stadsdelen ska vara miljövänlig så är bergvärme ett mycket bra förslag.

I staden kommer vi även att ha en strandpromenad, kanotuthyrning, skola, förskola, liten mataffär, park, vägar, cykelvägar/gångvägar, farthinder, rondeller, busshållplatser, trafikskyltar, strand, lekplatser, kolonilotter och återvinningsstationer.

Till den nya stadsdelen kommer det att behövas en ny busslinje och även busshållplatser så att de som bor där kan ta sig in till centrum.

Vi ska ha vägar, gångvägar och cykelvägar vi kommer även ha farthinder som gör att människor i trafiken sänker farten och bullret minskar. I stadsdelen kommer det också att finnas rondeller. En rondell är bättre än en korsning för bilarna blir inte stillastående lika länge och då släpper det inte ut lika mycket avgaser.

© 2017 1899 projekt, Norrtälje, södra Lommarstranden
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång